فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 2 (تابستان 1387)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 2 (تابستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/06/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر سلیمان ایران زاده، الهوردی حسین زاده، امیر برقی صفحات 7-40
    پژوهش حاضر جهت رسیدن به هدف کلی «تعیین عوامل موثر در ایجاد استرس از ابعاد مختلف و در نهایت رابطه بین استرس و بهره وری فردی مدیران دبیرستان های تبریز» انجام گرفته است. هدف یاد شده در قالب اهداف جزیی زیر مورد مطالعه قرار گرفته است.
    1- تعیین ارتباط عوامل فردی با استرس مدیران دبیرستان های تبریز؛
    2- تعیین ارتباط عوامل شغلی با استرس مدیران دبیرستان های تبریز؛
    3- تعیین ارتباط استرس با بهره وری فردی مدیران دبیرستان های تبریز.
    در نهایت نتایج پژوهش حاضر به شرح زیر می باشد:بین استرس و جنسیت مدیران دبیرستان ها ارتباط وجود دارد.
    بین استرس و دوره ضمن خدمت مدیران دبیرستان ها ارتباط وجود ندارد.
    بین استرس و مدرک تحصیلی مدیران دبیرستان ها ارتباط وجود دارد.
    بین استرس و سابقه مدیران دبیرستانها ارتباط وجود دارد.
    با توجه به نتایج بدست آمده پیشنهادات زیر ارایه می شود:1- با توجه به تایید سوال مربوط به ارتباط عوامل شغلی با استرس مدیران پیشنهاد می گردد که گردش و جابجایی مکرر مدیران جهت کاهش استرس به حداقل برسد.
    2- با توجه به اینکه میزان استرس مدیران فوق لیسانس کمتر از لیسانس و استرس مدیران لیسانس کمتر از مدیران فوق دیپلم می باشد، لذا پیشنهاد می گردد از افراد با مدرک تحصیلی بالا انتخاب شوند.
    کلیدواژگان: استرس، بهره وری
  • هوشنگ تقی زاده، مهرداد محمدپور شاطری صفحات 41-68
    این مقاله به دنبال شناسایی وظایف و ماموریت های دانشگاه کارآفرین می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر را، اساتید دانشکده مدیریت، اقتصاد و حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز تشکیل می دهند. با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه، 46 نفر ، بعنوان نمونه آماری مشخص، و به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. پس از مشخص نمودن حجم نمونه، پرسشنامه ای در بین اعضای نمونه آماری توزیع و اطلاعات آن جمع آوری شده است. اطلاعات جمع آوری شده تلخیص و طبقه بندی گردیده و به کمک نمودار پارتو وظایف و ماموریت های اصلی شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: دانشگاه کارآفرین، اصل پارتو
  • دکترسیدداوودحسینی نسب، چنور رحیم زاده صفحات 69-94
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه هوش هیجانی با پیشرفت تحصیلی دانش آموزان سال سوم متوسطه (شاخه نظری) شهرستان سقز با استفاده از روش تحقیق توصیفی و همبستگی انجام گرفت. حجم نمونه مورد مطالعه 315 نفربود (161نفردخترو154نفرپسر) که از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب گردیدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه هوش هیجانی (سیبریا شرینگ) و آزمون هوش شناختی (ریون) بوده است، که دانش آموزان به هردو پرسشنامه پاسخ دادند. در این تحقیق پس ازتجزیه وتحلیل وآزمون آماری نتایج زیر به دست آمد: .
    بین پیشرفت تحصیلی دانش آموزان ومیزان هوش هیجانی آنها رابطه معنادار وجود دارد.
    بین هوش هیجانی دانش آموزان در رشته های مختلف تحصیلی (ریاضی- تجربی- انسانی) تفاوت معنادار مشاهده نشد.
    بین پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر وپسرتفاوت وجود دارد، به طوری که پیشرفت تحصیلی دختران بیشتر از پسران می باشد.
    درنمره هوش کلی هیجانی بین پسران ودختران تفاوت معنادار وجودندارد ودر مقایسه مولفه های هوش هیجانی (خودانگیزی، خودآگاهی، خودکنترلی، هوشیاری اجتماعی، مهارتهای اجتماعی) نیز فقط نمره مولفه هوشیاری اجتماعی دختران بیشتر از پسران است و در سایر مولفه ها تفاوت معنادار مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: هوش شناختی، هوش هیجانی، مولفه های هوش هیجانی، پیشرفت تحصیلی
  • دکتر اسدالله خدیوی، فریبا ملک محمدی صفحات 95-120
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه روش های تدریس فعال و سنتی تدریس در پیشرفت تحصیلی و خلاقیت دانش آموزان پایه سوم راهنمایی شهرستان کرج در سال تحصیلی 87-86 13انجام گرفته است. تحقیق حاضر از نظر روش از نوع پس رویدادی (علی مقایسه ای) است. ابزار جمع آوری اطلاعات مشاهده نمرات مستمر و نمرات پایان ترم درس علوم تجربی،چک لیست مشاهده روش تدریس معلم و پرسشنامه استاندارد خلاقیت بوده است. بدین منظور پس از تعیین نوع روش تدریس معلمان (فعال و سنتی) 12 کلاس که از لحاظ جمعیت شناختی مشابهت داشتند به روش تصادفی خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه تحقیق (6 کلاس فعال،6 کلاس سنتی) انتخاب شدند در این تحقیق از آزمون t مستقل ، همبستگی پیرسون و همبستگی دو رشته ای نقطه ای برای تجزیه و تحلیل یافته ها استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان دادکه:1-بین پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در دو روش فعال و سنتی تفاوت معنی داری وجود دارد.
    2-بین خلاقیت دانش آموزان در دو روش فعال و سنتی تفاوت معنی داری وجود دارد.
    3- بین پیشرفت تحصیلی و خلاقیت دانش آموزان رابطه وجود دارد.
    4- بین روش تدریس با پیشرفت تحصیلی و خلاقیت دانش آموزان رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: تدریس فعال، تدریس سنتی، پیشرفت تحصیلی، خلاقیت
  • دکتر محمدعلی فرنیا، محمد هنرمند صفحات 121-160
    شناسایی و سنجش خلاقیت مدیران مدارس متوسطه شهرستان اردبیل و نمین و بررسی رابطه آن با اثر بخشی مدیران و مدارس آنها از اهداف اصلی تحقیق به شمار می رود روش تحقیق پژوهش حاضراز نوع توصیفی پیمایشی است پژوهش حاضر از نوع توصیفی و پیمایشی است. جامعه آماری آن راکلیه مدیران مدارس متوسطه شهرستان اردبیل و شهرستان نمین که تعداد آنها 227 نفرو دبیران که 2280نفر است را تشکیل می دهد. در این پژوهش از روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی شد هاست مدیران به ترتیب زن و مرد به تعداد 39 و 48 نفر جمعا به تعداد 87 نفر مشخص گردیده است همچنین برای بدست آوردن نمونه دبیران برحسب تعداد مدیر، برای هرمدیر تعداد 3 نفر دبیر قابل دسترس به صورت تصادفی برای سنجش اثر بخشی مدرسه و مدیر انتخاب گردیده است. پس از تهیه ادبیات و پیشینه و تحقیق برای جمع آوری داده ها و تعیین خلاقیت مدیران مدارس پرسشنامه 60 سوالی و برای تعیین اثر بخشی مدیران و مدارس آنها پرسشنامه 30 سوالی که هر دو پرسشنامه با مقیاس درجه بندی لیکرت و با آلفای کرانباخ اعتبار یابی شده اند مورد استفاده قرار گرفت. سپس داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون آمار مناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بررسی نشان داد که بین خلاقیت مدیران و اثر بخشی آنها در یکپارچگی هنجاری ، بین خلاقیت مدیران و جنسیت آنان ، بین خلاقیت مدیران با رشته تحصیلی آنان تفاوت وجود دارد ولی بین خلاقیت مدیران و اثر بخشی آنها در انطباق و سازگاری ، بین خلاقیت مدیران و اثر بخشی آنها در انسجام و کارکرد یگانگی ، بین خلاقیت مدیران و اثر بخشی آنها در نیل به هدف ، بین خلاقیت مدیران با جنسیت ، بین خلاقیت مدیران با رشته تحصیلی رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: خلاقیت، اثربخشی، انطباق و سازگاری، یکپارچگی انسجام و کارکرد یگانگی، نیل به اهداف
  • دکتر علی اصغر کوشافر صفحات 161-184
    تحقیق حاضر یک مطالعه توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه سرپرستان و کارکنان رسمی شرکت مخابرات آذربایجان شرقی به تعداد 2200 نفر می باشد که از این تعداد 2080 نفر کارکنان و 120 نفر سرپرست می باشند. از روش نمونه برداری طبقه بندنسبتی استفاده شده است. برای تعیین حجم نمونه به دلیل ارتباط موضوع با کلیه رسته های شغلی موجود در شرکت مخابرات 322 نفر به عنوان نمونه آماری کارکنان و 92 نفر نمونه سرپرستان با استفاده از جدول مورگان انتخاب شد. نتایج پژوهش نشان داده است که:1- بین نظرات آموزش گیرندگان و سرپرستان آنان در مورد نقش و اهمیت آموزشهای علمی- کاربردی ضمن خدمت تفاوت وجود ندارد.
    2- بین نظرات شرکت کنندگان در دوره ها و سرپرستان آنان در مورد تاثیر دوره های آموزشی بر افزایش دانش و مهارت افراد تفاوت وجود ندارد.
    3- ارتباط آموزشهای ضمن خدمت با نیازهای شغلی کارکنان از نظر آموزش گیرندگان و سرپرستان آنان متفاوت نیست.
    4- میزان انگیزه های مادی و غیر مادی جهت شرکت در دوره های آموزشی از نظر آموزش گیرندگان و سرپرستان آنان متفاوت است.
    5- آموزشهای ارایه شده به افراد در مراکز آموزشی شرکت مخابرات با تجهیزات و تکنولوژی جدید محیط کار متناسب نمی باشد.
    6- استادان و مربیان دوره های آموزشی در شرکت مخابرات در ارایه مطالب درسی از مهارت، دانش و تخصص مناسب برخوردارند.
    کلیدواژگان: آموزش های علمی و کاربردی، نیازهای شغلی، انگیزه های مادی و غیرمادی
  • دکتر غلامرضا گل محمد نژاد بهرامی، لیلا برغول صفحات 185-200
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین انگیزه پیشرفت و منبع کنترل با عملکرد مدیران مقطع متوسطه دخترانه و پسرانه شهر تبریزبود. جامعه آماری شامل مدیران دبیرستان های شهر تبریز به تعداد 117 نفر بودند که با استفاده از جدول مورگان تعداد 51 نفر به عنوان نمونه آماری و با شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند.
    ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه انگیزه پیشرفت اسپنس و هلمریچ با ضریب اعتبار 8850/0 = α ، پرسشنامه منبع کنترل حنا لوینسون 8630/0 = α و پرسشنامه ارزیابی عملکرد مدیران9642/0 = α . روایی پرسشنامه عملکرد مدیران به شکل روایی محتوایی از طریق جمع آوری نظر داوران و متخصصان مورد بررسی قرار گرفت و تائید شد. برای بررسی روایی پرسشنامه اول، همبستگی نمره های حاصل از این مقیاس با نمره های بدست آمده از پرسشنامه انگیزه پیشرفت هرمنس محاسبه و ضریب همبستگی 597/0 r = بدست آمد. برای بررسی روایی پرسشنامه دوم، همبستگی نمره های حاصل از این مقیاس، با نمره های بدست آمده از پرسشنامه منبع کنترل نوویکی و استریکلند محاسبه و ضریب همبستگی 716/0 r = بدست آمد. روش تحقیق این پژوهش از نوع همبستگی بود و برای آزمون فرضیه ها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    نتایج نشان داد که: بین انگیزه پیشرفت و عملکرد مدیران با توجه به جنسیت، سن و سابقه پست مدیریتی رابطه معنی داری وجود ندارد. بین منبع کنترل و عملکرد مدیران با توجه به جنسیت و سن رابطه معنی داری وجود ندارد. بین منبع کنترل و عملکرد مدیران با سابقه پست مدیریتی (10-1) سال، رابطه وجود دارد. ولی در مدیران با سابقه پست مدیریتی (27-11) سال رابطه وجود ندارد. بین منبع کنترل و انگیزه پیشرفت مدیران مرد، رابطه معنی داری وجود ندارد. اما در مدیران زن، رابطه معنی داری وجود دارد. بین منبع کنترل و انگیزه پیشرفت مدیران سنین (45-34) سال، رابطه معنی داری وجود ندارد. ولی در مدیران سنین (51-46) سال، رابطه معنی داری وجود دارد. بین منبع کنترل و انگیزه پیشرفت مدیران با سابقه پست مدیریتی (10-1) سال رابطه معنی داری وجود دارد. اما در مدیران با سابقه پست مدیریتی (27-11) سال رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: انگیزه پیشرفت، منبع کنترل و عملکرد مدیران
  • دکتر فرخنده مفیدی، زینب تیموری صفحات 201-222
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر اسباب بازی های آموزشی در یادگیری مفاهیم پیش از عدد ریاضی شامل مفاهیم: بیشتر ،کمتر – پهن، باریک – کوتاه، دراز – دور، نزدیک – چاق، لاغر- کوتاه، بلند – سبک، سنگین – بزرگ،کوچک در کودکان پیش از دبستان شهر تبریز، در سال 87- 86 می باشد. برای این منظور با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای به انتخاب نمونه آماری با حجم 30 نفر دانش آموز پیش دبستانی پرداخته شد. جهت جمع آوری اطلاعات از ابزار محقق ساخته استفاده شد که روایی صوری آن توسط گروه متخصصین (استاد راهنما و استاد مشاور و 7 نفر از مربیان و مدیران متخصص و با تجربه پیش دبستانی) مورد تایید قرار گرفت و پایایی آزمون نیز با استفاده از روش باز آزمایی %94 به دست آمد، آزمون شامل 48 سوال برای 8 مفهوم فوق بود، به طوری که برای هر مفهوم متضاد، شش آزمون در نظر گرفته شد و با استفاده از این آزمون ها یک پیش آزمون و پس از آموزش، با اسباب بازی های آموزشی، پس آزمون به عمل آمد. جهت آموزش، از وسایل ساخته شده توسط شرکت سرگرمی های علمی برای آموزش مفاهیم پیش از عدد ریاضی استفاده شد که شامل: استوانه های اندازه گیری، هرم حلقه ها، مجموعه اشکال طبقه بندی، مهره های رج شوند، ترازو، مکعب های ساختمان سازی می باشند. در این پژوهش سوال اصلی پژوهشگر این بود که، آیا اسباب بازی های آموزشی در یادگیری مفاهیم پیش از عدد ریاضی تاثیر دارند؟ نتایج پژوهش پس از مقایسه به وسیله آزمون t وابسته از پیش آزمون و پس آزمون نشان داد که، تفاوت معنا داری بین یادگیری این مفاهیم در پیش آزمون و پس آزمون وجود دارد و وضعیت یادگیری دانش آموزانی که با اسباب بازی ها آموزش دیده اند بهتر شده است.
    کلیدواژگان: اسباب بازی های آموزشی، مفاهیم پیش از عدد ریاضی شامل: بیشتر، کمتر، پهن، باریک، کوتاه، دراز، دور، نزدیک
|
  • Pages 7-40
    This research is intended to achieve the following general goals: To specify the link between individual factors and Tabriz high school manages stress.
    To specify the link between gob factors with and Tabriz high school manages stress.
    To specify the link between stress with Tabriz high school manages individual efficiency.
    Statistical society of this research contains all Tabriz high school managers about 198 people and Statistic sample is equal 135 people.
    The result of this research are as follows: There is a relationship between stress and managers job factors.
    There is a relationship between stress and individual efficiency.
    There is a relationship between stress and their ages.
    There is a relationship between stress and their sexuality.
    There is not a relationship between stress and managers service period.
    There is a relationship between stress and their record of service.
    As a result, the following proposals are suggested: It is suggested to minimize the repeated displacement of managers
    It is suggested to select the managers with high qualification
    The suggestion for next researches are:It might be a good idea to do another research about elementary and guidance schools compare them.
    It might be a good idea to do another research about other
    Keywords: Stress, Productivity
  • Pages 41-68
    The aim of this paper is to identify the functions and missions of entrepreneurial university. The population of this survey is the teachers of the department of management economics and accounting in Tabriz branch of AazadUniversity. The sample of 46 people have selected using the sampling formula and by random sampling method. The surveys data have gathered by a questionnaire. After that the data summarized & categorized the basic functions and missions of entrepreneurial university have identified using the Pareto chart.
    Keywords: Entrepreneurial University, Pareto principle
  • Pages 69-94
    This research was done in a kind of correlation -descriptive method with the surrey objective of relationship between emotional intelligence and academic achievement of students who studied in three grade in high school (theorotical course) in Saghez city. 315 people(161 girl and 154 boys) were in researchs range that were chosen in stratified random sampling. The method of collecting data was emotional intelligence questionnaire (siberiya shering) and cognitive intelligence test (ravin) in wich students answered both. Two research questions and four hypotheses were presented that after statistical experiments and analyses,the following results were earned: 1- There was meaningful –relationship between academic achievement and emotional intelligence rate.
    2- We did not observe a different –relationship between students emotional intelligence who studied in different field of study (mathematical, experimental, human).
    3- There was diffrence between the girls academic achievement and boys academic achievement, so that the girls academic achievement is much more than boys academic achievement.
    4- There was no meaningful-difference between boys emotional intelligence score, we made a comparison between emotional intelligence components of (self stimulation, self awareness, self control and social consciousness and social skills) and as result, we saw that girls social conciousness component score was much higer than boys and we did n’t observe any meaningful – difference between other components.
    Keywords: Emotional Intelligence, cognitive intelligence, emotional intelligence indexes, schooling achievement
  • Pages 95-120
    The main purpose of this study is to compare active and traditional teaching methods among the third grader guidance school students in karaj. The methodology was retrospective(causal comparative) research. The method of collecting data was observing term grades, final grades in science course, checklist of the teachers teaching method and abedis test of creativity. The sample size, using random cluster sampling was 12 classes (6 active, 6 traditional). The data were analyzed using independent(t-test), pearson correlation and point biserial correlation.
    The results showed the significant difference between
    The students achievement in both(active,and traditional) method.
    There is significant difference between the studentse creativity in both method. There is significant difference between students creativity and achievement. There significant difference between the method of teaching and students achievement and creativity.
    Keywords: Active teaching, traditional teaching, schooling achievement, ssscreativity
  • Pages 121-160
    This study has been carried out to identify and assess the creativity of high scool managers, and investigate its relationship with their effectiveness in Ardabil and Namin high schools.
    The research method was descriptive survey. In order to collect the data, a researcher mad questionnaire with 30 closed answer questions and a standard questionnaire for manager’s creativity with 60 closed answer question were used. The ratio stratified sampling was used.
    The statistical population included 227 managers and 2280 teachers. Using modified Cochran formula the sample size was 87 and 261 respctively. Concerning the reliability of the questionnaires cronbach’s Alphatest was utilized, a=0/88.
    The results showed that there is no significant difference between managers “creativity with their effectiveness in adaptation, integration and goal achievement. There is significant difference between managers creativity with their effectiveness in latency.
    There is significant difference regarding manaager’s creativity and their sex. There is no significant difference regarding manager’s creativity and their field of study. There is no significant difference in manager’s effectiveness regarding their sex and field of study.
    Keywords: Creativity, adaptation, Integration, Effectiveness, goal achievement
  • Pages 161-184
    The present study is a descriptive survey. The statistical population includes all official superintendence (120 people) and 2080 people personnel in East Azarbaijan Telecommunication Company. Using ratio stratified sampling and Morgan formula the sample size was 322 people for personnal and 92 superintendence.
    The result showed that: There was a significant difference between the trainees and their superinyendence about the role and importance of applied scientific in service training.
    There was a significant difference between the participants in training and their superintendence concerning the effect of training cource on increasing knowledge and skills of personnel.
    The relationship of in service training with personal occupational needs regarding trainees and their superintendence was different.
    The extant of material and non-materal motive for participants in training cource regarding trainees and their superintendence was different.
    The presented instruction in telecommunication training center is not in accordance with new equipments and technologies.
    The professors and instructors of training cource in telecommunication company have proper knowledge and skill in presenting the subject matter.
    Keywords: Applied scientific instruction – occupational needs – material_non – material motive
  • Pages 185-200
    The aim of this study was to investigate the relationship between achievement Motivation and source of control with Tabriz High schools managers performance. The method of this research is correlational and its statistical population involves all managers (n=117) of high schools in 1386-87. Statistical sample was determined by use of Morgan table 51 individuals were selected Randomly as a relative categorization method. Three questionnaires were used for collecting data: 1) Spence and Helmrich achievement motivation questionnaire 2) Hanna Levenson inner control, chance and dominated individuals questionnaire and 3) managers performance evaluation questionnaire. In order to evaluate the questionnaires validity cronbaeh α method was employed. The validity coefficient for Spence and Helmrich achievement motivation was = α 0/8850, for Levenson was = α 0/8630 and for managers performance was = α0/9642 . The reliability of managers performance was considered as a content reliability and it was investigated by collecting specialists point of view. In order to investigate the validity of Spence and Helmrich achievement motivation questionnaire the scores correlation result of these criteria was calculated with Harmanz achievement motivation questionnaire then correlational coefficient of 0/597 was obtained. For assumptions test pearson correlational coefficient was used and the correlation of scores of this criterion was calculated with Nowicki and Strickland source of control questionnaire and correlational coefficient of 0/716 was obtained. Pearson correlational coefficient was employed for assumption and the data were analyzed by descriptive statistical technique with SPSS software. The results showed that: There is no meaningful relationship between achievement motivation and managers performance based on sex, age and management precedence. There is no meaningful relationship between source of control and managers performance based on sex, age. There is a meaningful relationship between locas of control and managers performance with (1-10) years post management precedence but this relationship was not considered (11-27) years post management precedence. There is no meaningful relationship between source of control and male managers achievement motivation but there is meaningful relationship between source of control and female managers achievement motivation. There is no meaningful relationship between source of control and achievement motivation in managers (34-45) years but There is meaningful relationship between source of control and achievement motivation in managers (46-51) years. There is meaningful relationship between source of control and achievement motivation. There is meaningful relationship between (1-10) years post management precedence but there is meaningful relationship between two variables in managers with (11-27) years post management precedence.
    Keywords: achievement motivation_source of control – managers – performance
  • Pages 201-222
    The purpose of this research is investigating educational toys effect in pre – mathematical number concepts such as : more – less ,wide – narrow , short – long , near – far , fat – lean , tall – little , light –heavy and small – big in preschool children of Tabriz in 85-86.
    The sample size, using the cluster random sampling was 30 preschool students. The method of collecting data was a researcher made questionnaire. The validity of questions was affimed by supervisor and advisory professors and seven preschool educators and specialist managers. The reliability coefficient was O.q2.A pre – test and a post – test was conducted. The instruction was implemented through instruments manufactured by experiential entertainment company for learning pre – mathematical concepts which included: measurement cylinders, ring pyramid, set of classified features, stacked dice, scale and lego. The major question of the study was that whether educational toys have effect on learning of pre – mathematical concepts.
    To pre – test and post – test indicated that there is meaningful difference between learning of these concepts in pre – test and post – test. The situation of students that learned with toys , has become better.
    Key words : instructional learning toys – premathematical number concepts (i.e more – less, wide – narrow, short – long, far – near, fat- lean, small – big, light – heavy).
    Keywords: educational toys_pre_mathematic number concepts (more – less – wide –narrow – long – short – far– close)